Wat is Usutu?

Het usutuvirus is een virale soort van het geslacht flavivirus. Er is een verwantschap met het Japanse encephalitisvirus en west-nijlvirus. Muggen brengen het usutuvirus over.

Usutu komt oorspronkelijk uit Afrika, de naam is afgeleid van een rivier in Swaziland. Het veroorzaakt virusinfecties bij vogels, zoogdieren en mensen. Bij vogels is de infectie vaak fataal.

In Italië werd in het najaar van 2009 voor het Usutu koorts eerst gediagnosticeerd bij mensen. Ernstige gevallen zijn waargenomen bij immuungecompromitteerde patiënten en ouderen. De infectie gaat gepaard met koorts, hoofdpijn en huiduitslag en in het ergste geval, een hersenontsteking (encefalitis) veroorzaken.

Verspreiding in Europa

Usutu eerste maal vastgesteld in Oostenrijk

Sinds 2001 sterven er in Oostenrijk regelmatig wilde vogels aan het virus. Echter vanaf 2003 is het ook echt bewezen dat merels, pimpelmezen, huismussen, koolmezen, boomklevers en zanglijsters aan Usutu overleden zijn. Plaatsen waar Usutu is vastgesteld zijn:
Wenen en de omliggende districten, Mödling, Baden, Wiener Neustadt, Neunkirchen, Bruck/Leitha, Gänserndorf, Mistelbach, Korneuburg en Tulln.

Hongarije, Zwitserland en Italie

In 2005 is in Hongarije vastgesteld. Vanaf 2006 heeft Usutu ook in Zwitserland en Italie tot de dood van wilde vogels geleid.

Zuid-Duitsland

In september 2011 werd het virus vastgesteld door medewerkers van het Bernhard Nocht Instituut voor Tropische Geneeskunde (BNI) bij een dode merel in Birkenau in Hessen.
Een paar dagen later werd het virus bij vier merels uit Mannheim en Dossenheim (Baden-Württemberg) vastgesteld door het Friedrich-Loeffler-Instituut.
Behalve merels zijn in Zuid-Duitsland ook mussen en uilen slachtoffer van het usutuvirus. Vermoedelijk is meegenomen door trekvogels of vogelimport naar Europa.